Rattan: Fra skoven og til et møbel i dit hjem

Kurvestol

Rattan er et smukt og stærkt materiale, der har været brugt til at lave møbler i århundreder. Det er en klatrepalme, der vokser i regnskovene i Sydøstasien og som kan formes til fletstole, borde og andre møbler. Rattan er også kendt under andre navne, f.eks. ‘manilla’, fordi det tidligere blev udskibet i stor skala fra Manilla i Filippinerne. Processen med at høste rattan og lave det til en kurvestol er fascinerende!

Hvad er historien bag rattan industrien?

Rattanindustrien har en lang og interessant historie. Man mener, at de første mennesker, der brugte rattan til møbler, var de oprindelige folk i Sydøstasien. Rattan blev almindeligvis brugt til at fremstille kurve, måtter og andre dagligdags genstande.

Den første dokumenterede anvendelse af rattan til fremstilling af møbler fandt sted i Kina under Ming-dynastiet. Rattanmøbler blev indført i Europa i det 18. århundrede og blev hurtigt populære. Rattanmøbler forblev populære i Europa indtil begyndelsen af det 20. århundrede, hvor de gik af mode.

Rattan begyndte at få et comeback i 1970’erne og er nu igen et populært materiale til fremstilling af møbler.

Hvordan høstes rattan og forarbejdes?

Rattan er en klatrepalme, der kan blive op til 200 meter lang. Den vokser typisk i regnskovene i Sydøstasien. Høstningen af rattan er både farlig og kræver stor snilde.

Hvordan høstes rattan?

Høstfolkene klatrer op i toppen af høje træer og skærer rattanstænglerne over med en kniv. Herefter sænkes stænglerne ned på jorden, hvor de skæres i kortere længder og transporteres til et forarbejdningsanlæg.

Dette gøres normalt med en machete eller en anden stor kniv. Når rattanpalmen er fældet, er det næste skridt at fjerne barken og bladene. Derved kommer de lange, tynde rattanstængler til syne.

Hvordan forarbejdes rattan?

Rattan forarbejdes typisk i to trin: afpudsning og dampning.

Ved afpudsning fjernes den ydre hud på rattanstænglen. Dette kan gøres enten i hånden eller med en maskine. Rattanstænglerne skæres derefter i mindre stykker og sorteres efter tykkelse. De tykkere stængler bruges til at lave møbelrammer, mens de tyndere stængler bruges til at flette fletværket.

For at forme rattan til møbler dampes det, indtil det bliver smidigt. Dette gør det muligt at bøje og forme rattan til den ønskede møbelform. Derved kan den formes i forskellige former ved hjælp af en form. Den mest almindelige form er en rund stang, som bruges til at lave stellet til fletstole.

Efter at rattan er blevet dampet, bøjes det til den ønskede form, hvorefter det afkøles og hærdes. Derved bevarer stænglerne den ønskede form. Denne proces giver rattan sin styrke og holdbarhed, hvilket gør det til et ideelt materiale til møbler.

Rattan er et smukt, stærkt og bæredygtigt materiale, som kan bruges til at lave smukke fletmøbler til dit hjem. Hvis du er på udkig efter noget særligt og unikt, skal du ikke lede længere end til rattan!

Hvad er fordelen ved rattan møbler

Der er mange fordele ved rattanmøbler. Rattan er et utroligt stærkt og holdbart materiale, hvilket gør det perfekt til møbler, der vil blive brugt meget.

Det er også meget let, hvilket gør det nemt at flytte rundt på det. Rattan er også modstandsdygtigt over for både varme og fugt, hvilket betyder, at det kan bruges både indendørs og udendørs. Endelig er rattan et utroligt smukt materiale til møbler, der rigtig skaber hygge i hjemmet.

Alle disse faktorer gør rattanmøbler til et fremragende valg til både private og erhvervsmæssige formål.

Hvad er så ulemperne ved rattanmøbler? Der er et par potentielle ulemper, som du skal overveje, før du køber rattanmøbler. For det første, fordi det er lavet af et naturligt materiale, kan det være modtageligt for skader fra insekter.

Det er også vigtigt at bemærke, at rattanmøbler kan kræve regelmæssig vedligeholdelse, f.eks. genoliering og polering, for at de kan holde sig i bedste stand. Endelig kan rattanmøbler være dyrere end andre typer møbler. Som udgangspunkt er kurvemøbler af syntetisk rattan (plast eller resin) bedre egnet til udendørs brug i det danske vejr end rattan af naturmateriale.

Relaterede indlæg